OBRES COMPLETES. Volum II. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Barcelona, 1985.
WAGNER*
Per Josep Torras i Bages

 

El arte y la Revolución: Obra de Arte del porvenir. Ópera y drama de Wagner.

Comentaris.- En aquesta obra, segons es pot despendre de la Carta-Pròleg, es proposa l'autor influir o infondre en l'esperit dels espectadors o oients el principi de que les afeccions humanes en aquest món relatiu i provisional no tenen verdadera consistència; que l'amor verdader radica en l'absolut, lo qual és molt cert.

Leer más: Wagner

OBRES COMPLETES. Volum II, p. 293-333. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Barcelona, 1985.
DEL VERB ARTÍSTIC* (Comentari de sant Tomàs)
Per Josep Torras i Bages

 

ÍNDEX

PRÒLEG: El misteri de la concepció intel·lectual i artística. - La inspiració. - Anàlisi de la producció del verb artístic.

I: Instint universal de la paternitat: el geni, l'engendrador. - La inspiració de l'artista, efecte de l'entusiasme, Déu en nosaltres. - L'amor, força unitiva, creant l'atmosfera espiritual de la inspiració.

II: El simbolisme agnòstic en la ciència i en l'art com reacció contra el naturalisme. - Dissipació de la forma en la tendència agnòstica.

III: Teories sobre la gènesi de l'obra artística. - Teologia artística de Plató: l'il·luminisme diví obrant la inspiració de l'artista.

IV: El subjectivisme hegelià de l'estètica de Wagner. - L'Art del pervindre, síntesi de la vida humana. - Sa realització en l'art grec i en la societat medieval. - L'egocentrisme wagnerià, font única de l'obra artística.

V: Teoria de Taine: El medi origen de la producció artística. - Limita l'objecte de l'Art a la simple imitació. - Anul·la la inspiració personal de l'artista.

Leer más: Del verb artístic (Comentari de sant Tomàs)

Contáctanos